PHOTO-2019-09-24-21-05-02.jpg

Mijn naam is Gerdine bres

Samen met mijn partner Alexander en onze twee kinderen Fiene & Evan woon ik in Delft. Mijn gezin geeft mij de mogelijkheid alle delen van mijzelf nog beter te leren kennen. Het moederschap is de rijkste ontmoeting met mijzelf, de belangrijkste lessen in mijn leven kwamen van hen.

 In Utrecht heb ik de studie Ecologische Pedagogiek gevolgd en Cum Laude afgerond. Deze opleiding was vernieuwend als methodiek en didactiek, volgens het Levend Leren van Hans Jansen. Een studie met een holistische visie op opvoeden, leren en ontwikkelen. Dit heeft mij anders leren kijken, met een open houding als een onderzoeker.

 Ruim 14 jaar heb ik in de zorg gewerkt. Hier gaf ik begeleiding aan kinderen en volwassenen met een lichte tot zware verstandelijke beperking, psychiatrische diagnose en (ernstige) gedragsproblematiek. Met mijn werkervaring en studie heb ik veel geleerd over gedrag en de interactie tussen mensen. 

 Zelfontwikkeling heeft altijd een centrale plek in mijn leven gespeeld. De laatste jaren heb ik onderzocht en ontdekt hoe ik mijn talenten kan inzetten op een manier die ‘van nature’ gaat. Ik ervaar dat ik meer ontspannen ben en dat ik vertrouw op het leven. Ik leef op een manier die ik als waardevol ervaar, niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn omgeving. 

 

Paarden in mijn leven

Op mijn zesde begon ik met paardrijden en een aantal jaren later had ik 8 verzorgpaarden. Rond puberleeftijd ging ik me steeds meer verplaatsen in anderen, zo ook in de paarden. De wijze waarop de dieren gehouden en behandeld werden, ging mij tegenstaan. Er volgde een periode zonder paarden.

Toen ik 30 werd, ging als vrijwilligster werken op een paardenboerderij in Frankrijk. Een plek waar de paarden op natuurlijke wijze in een kudde leefden. Kort daarna heb ik een reis door Mongolië gemaakt, deels te paard. Het was het jaar dat paarden weer een beetje terugkwamen in mijn leven. 

 In alles wat ik doe staat leren centraal. Van en met het paard kan ik leren. Over het paard, over anderen en over mijzelf. Ik heb twee jaar geleden een Post HBO opleiding Equine Assisted Coaching gevolgd bij opleidingsinstituut ‘de Keulseweg’. Dit heb ik nog aangevuld met een training tot Pony Power trainer. Binnen mijn coach opleiding en daarna heb ik lessen gevolgd over de taal van het paard en de omgang met het paard vanuit gelijkwaardigheid en respect. Er ging een nieuwe wereld voor mij open, de wereld vanuit het paard! 

 Het paard als mijn leermeester en collega zien, voelt voor mij als dé manier om met deze dieren om te gaan. Ik ben blij dat het paard weer terug is in mijn leven en dat ik er nu vanuit respect en verbinding mee om kan gaan. 

 
 
083b449e-3d10-452d-bf76-eb6ee2a61443.JPG

Mijn naam is Esmee Loeve

Ik woon in Ypenburg, maar kom oorspronkelijk uit Rotterdam. Als klein kind was ik al helemaal gek op paarden. Ik was nog geen 7 jaar oud toen ik begon met paardrijden. Naast mijn liefde voor paarden las ik vaak boeken. In het lezen kon ik helemaal opgaan in het verhaal. Gelukkig was dit ook zo met mijn schoolboeken.

 Nadat ik mijn 5 HAVO diploma haalde, ben ik begonnen met mijn studie Social Work op de Haagse Hogeschool. Nadat ik deze studie heb afgerond zou ik graag paardentherapie willen gaan studeren. Om dan uiteindelijk mijn droom te kunnen verwezenlijken: samen met paarden in het beroepsveld deelnemen en zowel paard als mens verder helpen naar een betere toekomst.

 Mensen omschrijven mij altijd als een leergierig, enthousiast, geduldig en gedreven. Dit zie ik ook veel terug in mijn manier van werken met paarden. Deze manier van werken is veel veranderd in loop van de jaren. Ik geloof in een vrije band tussen paard en mens. Waarbij positiviteit, respect voor elkaar, gelijkwaardigheid en de keuze van het paard centraal staan. De belangrijkste elementen om dit te kunnen realiseren zijn voor mij: lichaamstaal, timing, energielevel, kennis over paarden en hun gedrag, zoeken naar je paard zijn persoonlijkheid en tot slot je eigen emotionele staat.

 Sinds kort geef ik ook vrijheidsdressuur lessen. Bij deze lessen laat ik zien hoe je paarden op een paardvriendelijke manier oefeningen kunt leren. Bij deze oefeningen kun je denken aan de klassieke buiging, de spaanse pas of het steigeren op commando. Ik vind dit super leuk om te doen, omdat ik merk dat voor de mensen die ik lesgeef een hele nieuwe wereld open gaat. Je ziet paard en mens opleven en ik vind het geweldig om daarbij te mogen zijn en ze verder te kunnen begeleiden in dit proces. Zelf heb ik ook al meerdere keren les gekregen van Jesse Drent. Hij is ook een grote inspiratiebron voor mij, onze visie komen dan ook met grote lijnen overeen.

 Mijn visie op de omgang met paarden is ontstaan omdat ik het niet eens was met de manieren van de manege. Ik ging voor mijzelf bedenken wat dan wel mijn manier zou zijn. Toevallig kwam Fleur toen die tijd net op mijn pad. Zij was toen een jonge shetlandpony van net een jaar oud. Ik mocht haar alles gaan leren, maar hoe wilde ik dat doen? Ik begon met het ontdekken van haar persoonlijkheid. Dit deed ik vooral door haar uit te dagen en met haar te spelen. Ik ontdekte wat ze leuk vond, ontdekte waar ze enthousiast van werd en bovenal hoe leergierig ze was. Nadat ik hierachter was gekomen begonnen we een basis op te bouwen. Nadat deze basis bevestigd was, begonnen we met vrijheidsdressuur. Dit vonden we beide erg leuk. Ik ontdekte dat het ook anders kon. Op een manier die veel positiever en respectvoller was naar haar toe. Door deze manier leerde Fleur veel sneller, wat ervoor zorgde dat we ons steeds verder gingen ontwikkelen in deze visie.

 We ontdekten samen een heel nieuw perspectief, waar we beide nooit meer uit willen stappen. Fleur en ik werden beste maatjes. Ik heb door dit avontuur zo veel over mijzelf, Fleur en andere paarden geleerd dat ik het als mijn doel zie dit aan anderen over te brengen. In het grote perspectief zou ik namelijk niets liever willen dan een wereld waarin het paard beter begrepen wordt. Een wereld waarin we gaan luisteren naar het paard in plaats van het te willen hanteren.

 

  

 
 
DSC03939.jpg

Werkwijze

Van Nature is een praktijk voor groei en zelfontwikkeling. We zetten paarden in als leermeesters. Van Nature werkt met paarden die zo natuurlijk mogelijk leven. In de omgang benaderen we de paarden op een respectvolle en gelijkwaardige manier. Hierdoor kan het paard een sterk en gezond ego ontwikkelen en behouden, waardoor het puur en op natuurlijke wijze op ons zal reageren.

Van en met de paarden kunnen we veel leren. In de omgang met paarden maken je hersenen de stof oxytocine aan. Hierdoor kom je tot ontspanning en ben je beter in staat om tot leren te komen. Bovendien remt oxyticine de werking van het stresshormoon cortisol. Zodra je je meer ontspannen voelt is er ruimte om verbinding te maken, met jezelf en met de ander.

We leven veel vanuit ons hoofd, vanuit denken en weten. Door de omgang met het paard kun je ontspannen en heb je weer toegang tot voelen, ervaren en er laten zijn. We werken buiten in de natuur omdat de natuur een ontspannend effect op ons heeft. Ook prikkelt het je zintuigen en wordt je bewustzijn vergroot.

Methodiek

Om een goed beeld te krijgen bij wat je wel en niet kunt verwachten tijdens de sessies volgen hier de belangrijkste kenmerken vanuit Equine Assisted Coaching:

  • De coach vertrekt vanuit het niet-weten. De coach geeft geen sturing en advies (non-directief) en spreekt de eigen wijsheid van de coachee aan.

  • Holistische/systemische benadering, ieder mens is onderdeel van een systeem.

  • Ervaringsgerichte coaching, Leren door te DOEN

  • Coaching wordt gekenmerkt door een gelijkwaardige relatie tussen coach en coachee waarbij de coachee zelf in staat is om verantwoordelijkheid te dragen voor zijn eigen leerproces.

  • De coach en het paard wandelen een stukje mee in het persoonlijk proces en de coach faciliteert de mogelijkheid om tot zelfinzicht, ontwikkeling en ontplooiing te kunnen komen

  • Voorop staat fysieke en emotionele veiligheid van zowel de deelnemer als het paard

  • De activiteiten vinden plaats vanaf de grond, naast het paard en niet op het paard.

Minder trekken, duwen en forceren. Meer stromen, meebewegen, er laten zijn.
— Van Nature
 
 
IMG_1485.jpg

De waarde van coaching

Bij Van Nature kun je als kind en/of ouder terecht met diverse hulpvragen. Groot en klein. Je slaat een weg in richting reflectie, nieuwe inzichten en verandering.

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien
— Franciscus van Assisi

Voor ouders

Brene Brown schrijft in haar boek De kracht van kwetsbaarheid over de waarden die je als ouder aan je kind wilt meegeven. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat de boodschap die ouders aan hun kinderen meegeven, verbaal, niet altijd congruent is met hun gedrag. Je vertelt je kind bijvoorbeeld dat het zijn of haar emoties mag delen en laten zien, terwijl je als ouder je emoties geen ruimte geeft en ze onderdrukt..

Net als jonge kinderen reageren paarden op de boodschap die je non-verbaal uitzendt. De functie van deze eigenschap is dat het paard als vluchtdier de signalen van een ander moet kunnen lezen om te overleven. Het paard is in staat om de intentie van de ander op te pikken, ook als dit niet congruent is met het uiterlijke gedrag. Het paard maakt je bewust van wat je denkt, voelt en uit en of dit met elkaar overeenkomt. Dit bepaalt of het paard jou als veilig ervaart en jou als leider zal zien of niet.

Wij zijn hét voorbeeld voor onze kinderen. Investeer in jezelf en wees de persoon die je hoopt dat je kind later zal zijn
— Van Nature

Voor kinderen

In deze tijd hebben kinderen het vaak druk en houden ze veel ballen in de lucht. Dat maakt het soms moeilijk om te vertragen, pauze te nemen. Als kinderen leren om te aarden en in het moment te zijn dan kunnen ze beter begrijpen, leren, groeien en een bijdrage leveren.

Kinderen staan nog dicht bij hun eigen natuur, ze reageren vaak intuïtief en authentiek. Ze zijn van nature onderzoekend en staan makkelijk in contact met het moment, open en aanwezig. Ze kunnen goed aandachtig zijn. Door hier ruimte en aandacht aan te geven kan dit meer behouden blijven en groeien. De omgang met het paard, het zijn in de natuur en de coachingsactiviteiten helpen kinderen om hun bewustzijn van de wereld in en om zich heen te vergoten.

Kinderen die zich emotioneel goed ontwikkelen, hebben sterke sociale vaardigheden waardoor ze (ook op volwassen leeftijd) goed met anderen kunnen samenwerken.